Followers

Untuk Makluman

Segala pendapat dan pandangan penulis blog adalah pandangan peribadi tidak ada kena mengena dengan sesiapa yang masih hidup atau yang telah pergi dan juga BUKAN MEWAKILI SUARA dan PANDANGAN RASMI PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN SEGAMBUT DAN PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA.

Friday, July 5, 2013

ADUN DAP Tidak Ada Prinsip?


Isunya ialah mengenai prinsip. Isunya mudah. Persoalannya juga ringkas. Tetapi, itu pun jelas puak - puak DAPigs ni tak dapat nak jelaskan pendirian mereka.

Apa yang dibangkitkan ialah mengenai prinsip DAPigs. Persoalan yang dibangkitkan dalam sidang DUN Pahang petang tadi ialah mengenai pendirian DAPigs dalam beberapa isu.

Nak pulak yang berkaitan dengan Jonker Walk. ADUN Damak bangkit dan mencelah perbahasan titah diraja hari ini dan mempersoalkan pendirian DAPigs.

Jika dulu, yang mencadangkan Jonker Walk diwujudkan ialah MCA. Tetapi cadangan tersebut dibantah keras oleh puak - puak DAPigs sendiri.

Tetapi hari ini, DAPigs juga yang membantah tindakan Kerajaan Negeri Melaka yang hendak menutup Jonker Walk dan dituduh Kerajaan BN bertindak kejam.

Kan nampak sangat Hipokritnya pendirian dan prinsip puak - puak DAPigs tu? Masa nak bukak diorang bantah, nak ditutup pun diorang bantah.

Jelas pendirian DAPigs ni tak tetap. Nak berbicara soal prinsip pun DAPigs tak layak. Maka bangkit la ADUN Tanah Rata yang juga Pengerusi DAPigs Pahang.

Dia menjelaskan, prinsip ini boleh diubah - ubah mengikut keadaan. Dulu, kata dia, Jonker Walk tidak diperlukan. Sekarang, Jonker Walk itu perlu diwujudkan.

Maka sebab itu DAPigs membantah tindakan Kerajaan Negeri Melaka. Sekali lagi ADUN Tanah Rata menegaskan bahawa 'Prinsip ini boleh berubah - ubah'.

Sekali lagi ADUN Damak bangkit dan terus menjadikan soal prinsip itu sebagai satu bahan pertikaian. Jelasnya, prinsip DAPigs ni memang boleh berubah - ubah.

Dulu DAPigs kata MCA duduk dalam kain UMNO sebab mereka bersatu dalam Barisan Nasional. Tapi, tahan la MCA duduk dalam satu kain.

Yang DAPigs pulak, dah la diorang duduk dalam kain PAS, malah diorang jugak TERPAKSA duduk dalam kain PKR. Lagi teruk dari MCA sebab diorang duduk dalam dua kain!!!

Terasa dengan sindirian itu, ADUN Tanah Rata dari DApigs tu masih jugak cuba nak tegakkan benang yang basah dan tetap juga nak kata yang prinsip boleh berubah.

Maka bangun pulak ADUN Benta dan menyatakan bahawa orang yang tak de prinsip ni memang tak layak nak bercakap pasal benda lain.

Peribahasa Melayu ada menyatakan, jika Kerbau dipegang pada tali, manusia pulak berpegang pada janji. Itu yang dijelaskan oleh ADUN Benta.

Jika kita lihat apa yang dikatakan oleh ADUN Tanah Rata itu jelas menunjukkan bahawa dia kurang pemahaman mengenai isu Prinsip. Dia sendiri tak faham apa maksud prinsip.

Bagi dia, prinsip ni boleh berubah - ubah mengikut keadaan. Ianya berubah mengikut keperluan. Tapi tindakan itu serupa la macam orang Munafik.

Bukan sahaja DAPigs, malah parti - parti lain pun dalam Pakatan memang tak de Prinsip. Ianya berubah mengikut Kepentingan Politik. Bukannya Kepentingan Rakyat.

Kesimpulannya, DAPigs ni memang TAK ADA PRINSIP!!! Itu sahaj. Tak payah la diorang susah - susah nak tegakkan benang yang basah dan cuba nak alih isu.

Yang kita herannya, bila isu integriti dan prinsip parti DAPigs ni dipertikaikan, kenapa ADUN - ADUN DAPigs lain hanya duduk diam je? Kenapa diorang tak bangun?

Nak pulak yang beria - ia sangat tuntut jawatan Ketua Pembangkang tu. Dia pun mewakili DAPigs jugak. Tapi bila DAPigs kena serang dalam dewan, dia duduk diam je. Jawatan nak. Tapi kerja tak tau nak buat. Kalau amcam tu gayanya, setakat jadi Macai je boleh la!!!
 
 
Baca selanjutnya di SINI

UNDILAH BARISAN NASIONAL ### VOTE FOR BARISAN NASIONAL

No comments:

SOAL HATI: ANTARA TUNTUTAN & IDAMAN